Sunday 25 October 2015

Daging Salai Masak Lemak Cili Api

Assalamualaikum..
Hai semua...

Setelah entry pertama bulan 2 dulu..
Ini adalah entry kedua..
Amboiiii...lamanya..hihihi

Maaf atas kesibukan.. tak dapat nak update blog ni untuk uollsss..

Okey hari ini nak share resepi baik punyaaaaa...
Kami rasa..daging salai sangat-sangat terkenal dengan masakan ini..

Okey jom review resepi..
Sesiapa nak cuba..boleh!..
Tapi kalau post masakan ni di media sosial..
Bagilah kredit sikit.. (aci x? heheheh)
Tapi kalau taknak pun tak apa..
No Worry okey!
Dan kalau nak share resepi ini pun boleh..



DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI API

Bahan : 

1. Daging Salai Haji Soid - 1 paket


2. 10 biji Cili Api 
(kalau nak pedas terbakor lagi..boleh lah tambah lagi ye)


3. Kunyit hidup sebesar ibu jari
(kalau tak ada..pakai kunyit serbuk sudahhhh...hihihi..tapi rasa dia lain sikitlah..nak terlajak sedap pakailah kunyit hidup ye uolsss)


4. Santan 1 biji kepala..eh! kelapa..
( macam biasa kalau tak ada..pakai yang kotak je sudah..tapi rasanya lain sikit..sebab ada bahan pengawet dalam kotak-kotak santan tu semua)

5. Kentang 4 biji potong 4

6. Daun kunyit 
(kalau ada..kalau tak ada..usah ditebang pokok kunyit orang ye..kalau nak pergi mintak bebaik pada jiran cik kak tu ha..)



Cara-cara :

1. Defrost dulu Daging Salai Haji Soid. Tak payah lama-lama.. 5 minit jer pun dah cukup..

2. Blend kunyit hidup dan cili api

3. Bahan blend tadi tunagkan dalam periuk..

4. Masukkan kentang

(special tentang Daging Salai Haji Soid adalah..masukkan kentang dan PERLU empukkan kentang dulu kentang tadi)

5. Bila kentang tadi dah empuk, masukkan Daging Salai Haji Soid dan daun kunyit.

6. Dah nampak daun kunyit layu dan kuah lemak cili api tadi dah sebati dengan daging salai..boleh lah tutup api..Taraaaaa! dah siap..



Ha..amacam? mudah je kan?
Bahan pun simple je..
Daging Salai Haji Soid nie tak perlu tunggu lama-lama..nampak je dah serasi dengan daging salai tadi dengan kuah..dah boleh tutup api..

Ada yang tanya..sekejap sangat..rasa ke kuah daging salai tuuu??
Eh...mestilah! Daging Salai Haji Soid ni..di salai dengan kayu hutan,,bukan oven tau!
memang betul-betul asli..sekejap je pun dah rasa uolsss...

Dah la mudah..jimat masa isteri-isteri syurga semua..

Yang best dan paling mengembirakan kami bila..
Si isteri call atau mesej kami..
Suami tercinta memuji kelembutan Daging Salai Haji Soid dan masakan air tangan si isteri..
Makan sampai bertambah-tambah...itulah yang buat kami happy..

Faktor kebahagian anda..
menjadi inspirasi buat kami untuk teruskan perniagaan ni..

Terima kasih buat anda semua..

Okey sampai sini dulu..
Jumpa lagi dalam next entry..

Assalamualaikum...

Untuk tempahan boleh call/sms/WhatsApp : 0199935947
Kami boleh pos keseluruh Semenanjung Malaysia atau Sabah, Sarawak dan Labuan






No comments:

Post a Comment